Predlažemo posjetiti :

 

Novalja/Kolan: naselje u unutrašnjosti otoka, 4 km od Mandra,
poznato po etnografskoj zbirci;
Šimuni: jedna od najvećih marina na Jadranu;
Pag: otok Maun pred Maunskim zaljevom.

Kako doći: preko Paškog mosta: glavnom otočnom prometnicom 30-ak
km u smjeru Novalje do Kolana gdje treba skrenuti na lokalnu cestu za
Mandre / iz trajektne luke Žigljen: 10 km južno po glavnoj otočnoj prometnici prema Kolanu gdje se nalazi skretanje za Mandre.

 

Zanimljivosti - Otok Pag


Otok Pag  dug je oko 60, širok 2 do 9.25 kilometara i ima najdulju obalu među jadranskim otocima. Oko 84 km njegove obale čine uvale sa šljunkovitim i pješčanim plažama, iznimno pogodne za kupanje. Žal Zrča u sjeverozapadnom dijelu Paškog zaljeva jedna je od najljepših plaža na Jadranu. Kupališnom turizmu pogoduju i klimatski uvjeti sa sušnim toplim dijelom godine i srednjom mjesečnom temperaturom iznad 20 stupnjeva od svibnja do rujna što omogućuje dugu sezonu.

U reljefu otoka ističu se dva dinarski izdužena vapnenačka bila, od kojih je istočno prekinuto Paškim vratima, i središnji udolinski niz, koji je u središnjem dijelu potopljen Paškim zaljevom. Istočna obala je viša, strmija i ogoljelija od zapadne. Nju dere i grize bura, a zapadnu miluju maestral i jugo. U krajoliku otoka prevladava kontrast ogoljelih bila i zaravni s ogradama od suhozida, te ozeljenenjih, mediteranskih kultiviranih udolina i nižih dijelova zaravni. Na Lunskom poluotoku rasprostranjeni su maslinici, među kojima ima i šumaraka divlje masline.