Predlažemo posjetiti

otok Pag

Zanimljivosti - otok Pag

Otok Pag dug je oko 60, širok 2 do 9.25 kilometara i ima najdulju obalu među jadranskim otocima. Oko 84 km njegove obale čine uvale sa šljunkovitim i pješčanim plažama, iznimno pogodne za kupanje.

Žal Zrča u sjeverozapadnom dijelu Paškog zaljeva jedna je od najljepših plaža na Jadranu. Kupališnom turizmu pogoduju i klimatski uvjeti sa sušnim toplim dijelom godine i srednjom mjesečnom temperaturom iznad 20 stupnjeva od svibnja do rujna što omogućuje dugu sezonu.

U reljefu otoka ističu se dva dinarski izdužena vapnenačka bila, od kojih je istočno prekinuto Paškim vratima, i središnji udolinski niz, koji je u središnjem dijelu potopljen Paškim zaljevom. Istočna obala je viša, strmija i ogoljelija od zapadne. Nju dere i grize bura, a zapadnu miluju maestral i jugo.

U krajoliku otoka prevladava kontrast ogoljelih bila i zaravni s ogradama od suhozida, te ozeljenenjih, mediteranskih kultiviranih udolina i nižih dijelova zaravni. Na Lunskom poluotoku rasprostranjeni su maslinici, među kojima ima i šumaraka divlje masline.

Novalja

Novalja / Kolan

Naselje u unutrašnjosti otoka, 4 km od Mandra, poznato po etnografskoj zbirci.
Šimuni: jedna od najvećih marina na Jadranu.
Pag: otok Maun pred Maunskim zaljevom.

Pag

Kako doći

Preko Paškog mosta: glavnom otočnom prometnicom 30-ak km u smjeru Novalje do Kolana gdje treba skrenuti na lokalnu cestu za Mandre.

Iz trajektne luke Žigljen: 10 km južno po glavnoj otočnoj prometnici prema Kolanu gdje se nalazi skretanje za Mandre.